Home
Nieuws

Mentor helpt vrouwen naar de top

8/6/2012
Het zijn niet een gebrek aan mogelijkheden om flexibel te werken of de zorg voor kinderen die vrouwen ervan weerhoudt tot de top van Britse organisaties door te breken. Volgens nieuw onderzoek van het Center for Talent Innovation, is de echte reden een gebrek aan mentoren – mensen die hun sporen verdiend hebben en de gok durven te wagen met jong talent, zich voor hen in willen zetten en naar voren schuiven voor promoties.

Hoewel er keer op keer in de krant te lezen staat hoe weinig vrouwen in directies zitten, is die directiekamer maar een topje van de ijsberg. Goed gekwalificeerde vrouwen bemachtigen uberhaupt geen leidinggevende posities in aantallen die hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt weerspiegelt. Op kantoor werken bijvoorbeeld 57 vrouwen op elke 43 mannen, maar het aantal mannelijke managers ligt vele malen hoger dan het aantal vrouwelijke. En zonder vrouwen in managementfuncties zal de doorbraak naar de top langzaam blijven verlopen.

Mentor belangrijk voor vrouw
Het feit dat vrouwen zoveel minder leidinggevende functies bekleden, heeft volgens de onderzoekers niets te maken met gebrek aan prestaties, ambitie, kinderopvang of flexibel werken. Het kom, zo stellen zij, t omdat Britse vrouwen vaak geen mentoren hebben die hen door de verraderlijke wateren van het hogere management stuwen en manoeuvreren. Mentoren blijken zelfs nog belangrijker voor vrouwen dan voor mannen: mannen met een mentor hebben 40 procent meer kans de carrièreladder effectief en met een bevredigende snelheid te beklimmen, voor vrouwen ligt dat percentage op maar liefst 52 procent.

Mini-ik
Desondanks is mentorschap nog een behoorlijke mannenaangelegenheid. De ‘Old Boys Club’ floreert nog steeds in Groot Brittannië, waar mannen twee keer zo vaak een mentor hebben als vrouwen. De verklaring is eenvoudig: als directeuren – veelal blanke mannen - iemand moeten kiezen om bij de hand te nemen en klaar te stomen voor het leiderschap, dan kiezen ze automatisch een ‘mini-ik’.

Bron: manageronline.nl
Laatste tweet: