Home
Carrieretips

De do's en don'ts bij het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is meestal een spannende aangelegenheid. Zeker als het de eerste keer is. Over het algemeen zal blijken dat je vooraf zenuwachtiger bent dan eenmaal in het gesprek. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf jezelf.

De basis voor een succesvol en vlot sollicitatiegesprek leg je door je goed voor te bereiden en zelfvertrouwen te hebben en uit te stralen. Het één hangt vaak nauw samen met het ander. Hier lees je hoe je de basis legt voor een succesvol gesprek.

Do's
Kleed je gepast; dit wil zeggen, als je solliciteert naar een functie waar de meeste mensen in pak/rok lopen zal je ook in een pak/rok moeten solliciteren. Als je niet zeker weet wat gepaste kleding is kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en netjes gekleed gaan.
Neem ruim de tijd om te voorkomen dat je te laat bent: beter 10 minuten te vroeg dan 5 minuten te laat. Bovendien maakt haasten je onnodig zenuwachtig.
Mocht je onverhoopt toch dreigen te laat te komen, bel dan bijtijds om je vertraging door te geven.
Geef een stevige handdruk bij binnenkomst.
Wees jezelf. Doe je niet anders voor dan je bent. Benadruk je sterke kanten, wees positief over je zwakke punten en probeer probleemoplossend over te komen.
Overweeg of je wel of niet iets te drinken neemt. Als je zenuwachtig bent en je handen trillen, is de kans groot dat je koffie of thee morst. Het beste is water – vooral ook tegen een droge mond!
Probeer zo gemakkelijk en ontspannen mogelijk te zitten, niet onderuit gezakt, maar ook niet op het puntje van je stoel.
Laat merken dat je geïnteresseerd bent in datgene wat de ander zegt.
Luister goed naar de vragen en de opmerkingen over de organisatie en de baan, zodatje hier tijdens het gesprek op in kunt spelen.
Wees niet te bang voor pauzes: je mag best een paar seconden nadenken voordat je antwoord geeft.
Kijk de recruiter recht in zijn ogen. Dit komt eerlijk, oprecht en serieus over. Als je continu afdwaalt met je blik, kan dit blijk geven van desinteresse of onrust. Indien je meerdere gesprekspartners hebt, probeer vooral iedereen te betrekken bij je antwoorden, ook degenen die er wat zwijgend bij zitten. Oogcontact is daar een uitstekend middel voor.
Beantwoord de vragen op een duidelijke manier en maak de antwoorden niet te lang.
Beantwoord alle vragen. Ook als ze indiscreet zijn. Probeer ze in dat geval te omzeilen.

Don'ts
Je eerste indruk is belangrijk, bij veel recruiters zelfs cruciaal. Kom dus niet te laat of veel te vroeg en doe geen felle make-up of ladingen parfum of after-shave op.
Zenuwachtig? Eet liever pepermunt dan kauwgom - dat voorkomt dat je kauwend het gesprek ingaat.
Ga niet meteen zitten maar wacht tot je een stoel wordt aangeboden.
Doe je armen niet over elkaar en stop je handen ook niet in je zakken. De beste houding is om je handen zo in elkaar te vouwen dat het lijkt dat je een tennisbal vasthoudt. Dit voorkomt dat je van zenuwen gaat tikken of trommelen.
Tutoyeer niet, maar spreek je gesprekspartner beleefd met U aan. Alleen als je allebei onder de 30 bent, gebeurt het wel dat je elkaar uiteindelijk met JIJ gaat aanspreken. Maar schat de situatie goed in en ga zeker niet als eerste beginnen met tutoyeren!
Ga niet overmatig nonchalant doen als je zenuwachtig bent. Dit komt arrogant en ongeïnteresseerd over. Je zenuwen geven er juist blijk van dat je de baan graag wilt hebben.
Wees niet te kritisch en negatief over voorgaande werkgevers. Je eventuele nieuwe baas krijgt zo het idee dat je later ook zo over zijn bedrijf zal praten.
Zwijg niet als je voor een eerste gesprek wordt opgehaald bij de receptie. Geef een positieve reactie op iets, bijvoorbeeld kunst aan de muur, het interieur of het gebouw. Dat breekt het ijs, maar laat ook zien dat je voor een positieve benadering kiest.
Negeer vooral de secretaresse (maar ook de andere personeelsleden) niet. Veel managers en recruiters vragen (terloops) advies aan hen over jou.
Vraag niet in je eerste gesprek al expliciet naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar is een eventueel tweede gesprek voor.Laatste tweet: