Home
Nieuws

Trends op de arbeidsmarkt: de meest gezochte vacatures van 2018

12/6/2018
Werkzoekenden azen dit jaar opvallend vaak op vacatures rond de nieuwe privacywet GDPR en schilderwerk. Ook het beroep van vrachtwagenchauffeur is in trek.

Dat blijkt uit een analyse van Indeed. Zo steeg het gebruik van de zoekterm ‘functionaris gegevensbescherming met 1912 procent.

Invoering nieuwe privacywet
In mei van dit jaar werd de GDPR van kracht. Dat is te zien in het zoekvolume. "Organisaties die veel persoonsdata verwerken zijn vaak verplicht een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen", zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed. "Hetzelfde geldt voor overheidsinstanties en publieke organisaties. We zien dat deze functies in trek zijn bij werkzoekenden."

Schilderwerk gewild
Opvallend is dat er dit jaar 1334 procent vaker is gezocht op de term ‘schilderwerk’ door werkzoekenden. Mogelijk wordt dit in de hand gewerkt door de huidige krappe huizenmarkt, die voorlopig niet ruimer lijkt te gaan worden. Voor sommige mensen is een nieuwe koopwoning bijvoorbeeld een brug te ver geworden, waardoor ze ervoor kiezen hun huis op te knappen. Dat betekent perspectief voor werkzoekenden, die hun geluk beproeven in het schildersvak en hierin op zoek gaan naar een baan.

Prinses Máxima Centrum
Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werd begin juni van dit jaar geopend door zijn naamgeefster. Opvallend is dat dit te zien is in het zoekvolume op Indeed. Het aantal maal dat de zoekterm "Prinses Máxima centrum" werd ingevoerd steeg met 1070 procent. "Dit is opvallend, want als het gaat om werknemers in de zorg kampt de sector met krapte", zegt Poos. "Mogelijk heeft de vele media-aandacht voor het centrum en het feit dat het werd geopend door Koningin Máxima bijgedragen aan het zoekvolume."

Zij-instromers
Mensen die overstappen van de ene naar de andere sector noemen we ‘zij-instromers’. Als gevolg van het personeelstekort in verschillende sectoren zijn deze zij-instromers een aantrekkelijke groep om te werven. Het aantal mensen dat een dergelijke carrièreswitch overweegt, stijgt. Dat kan worden geconcludeerd uit de toename van de zoekterm ‘zij instromers’ met 1050 procent. Het onderwijs kampt met een enorm personeelstekort; het aantal vacatures stijgt hard, zo blijkt uit cijfers van onderwijsbond AOB. Hetzelfde geldt voor de zorgsector, ook hier kunnen zij-instromers terecht.

Beroep van vrachtwagenchauffeur in trek
Ook het zoekvolume naar vacatures voor vrachtwagenchauffeurs neemt toe, met opleiding en baangarantie. Het aantal maal dat deze zoekterm werd ingetoetst steeg met 725 procent. "Opvallend dat er wordt gezocht naar een combinatie met scholing en baanzekerheid", zegt Poos. "Dat wijst erop dat mensen uit andere sectoren een overstap naar de logistiek overwegen. Ze willen hierbij echter wel zo veel mogelijk zekerheid."

Grootste daler: zorg
De zorgsector kampt met een enorm personeelstekort, dat alleen maar stijgt. De cijfers naar het zoekgedrag van werkzoekenden zijn niet hoopgevend. Gemiddeld daalde het zoekvolume naar vacatures in de zorg met 83 procent. Poos: "Vermoedelijk speelt het imago van de zorg hierin een rol. Lange en onregelmatige werktijden, een relatief laag salaris en veel druk van veeleisende patiënten maken het vak niet aantrekkelijk voor werkzoekenden." Bron: Managersonline.nl

Laatste tweet: