Home
Nieuws

Opnieuw minder Limburgers in de WW

1/18/2019
Het aantal Limburgers in de WW is afgelopen jaar opnieuw fors gedaald. In december kregen in Limburg 17.600 mensen een werkloosheidsuitkering, 16 procent minder dan eind 2017.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsverstrekker UWV. Eind 2016 telde Limburg nog circa 30.000 WW’ers. Het aantal WW-uitkeringen is afgelopen jaar in alle Limburgse gemeenten gedaald, maar niet overal even hard. De daling was het grootst in Voerendaal. Daar zaten eind vorig jaar ruim een derde (32 procent) minder mensen in de WW dan een jaar eerder. Ook Nederweert (-29 procent) en Eijsden-Margraten (-27 procent) lopen wat dat betreft voorop. De gemeente Echt-Susteren noteerde met een min van 6 procent de kleinste afname van het aantal WW-uitkeringen in Limburg, samen met Sittard-Geleen (-10 procent) en Maastricht (-12 procent), heeft UWV becijferd. Een eenduidige verklaring voor die verschillen is niet te geven. Volgens arbeidsmarktdeskundige Gerald Ahn van UWV Limburg zijn sommige gemeenten wel bezig met een inhaalslag, terwijl op andere plekken juist minder mensen aan de bak zijn gekomen dan in voorgaande jaren. „Twee jaar geleden zijn bijvoorbeeld veel mensen uit Echt-Susteren aan de slag gegaan bij de Outlet in Roermond. Dat is nu veel minder aan de orde.”

Ouderen
Binnen de drie Limburgse arbeidsmarktregio’s zijn er nauwelijks verschillen in de daling van het aantal WW’ers, meldt de uitkeringsverstrekker. Noord- en Midden-Limburg lieten in de periode december 2017 tot en met december 2018 een afname zien van elk 16 procent. In Zuid-Limburg was de daling met 17 procent een fractie hoger. Nog steeds is de meerderheid van mensen die uit de kaartenbakken van UWV verdwijnen en werk vinden jonger dan vijftig jaar. Toch komen ook oudere WW’ers steeds vaker aan de bak. In de leeftijdscategorie 50-plus nam het aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met 20 procent af.

Krapte
Dat heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor werkgevers sneller kiezen voor een 50-plusser dan voorheen. Die ontwikkeling gaat door in 2019, verwacht Ahn. „Het zal niet zo hard gaan als afgelopen jaar, maar er zijn nog steeds veel goede mensen beschikbaar. Werkgevers krijgen daar steeds meer oog voor.” Het WW-percentage, het aandeel van de beroepsbevolking met een werkloosheidsuitkering, bedroeg in Limburg in december 2018 3,1 procent. Landelijk ligt die indicator op 2,9 procent. In heel Nederland is het aantal lopende WW-uitkeringen in de afgelopen 12 maanden met 20 procent gedaald tot 262.700. Bron: delimburger.nl


Laatste tweet: