Home
Nieuws

Bedrijven zoeken tech skills, maar behoefte aan people management en HR blijft

1/25/2019
Welke harde en zachte competenties staan in 2019 op het wensenlijstje van werkgevers? De zakelijke netwerksite LinkedIn maakte een overzicht van de meestgevraagde hard en soft skills. Technische vaardigheden blijven dominant, maar ook people management is gewild. Daar kan HR een mooie bijdrage aan leveren.

Werknemers die een gouden toekomst tegemoet willen gaan, doen er goed aan om zich te specialiseren in cloud computing, kunstmatige intelligentie of analyse-vaardigheden. Want zij vormen de top-3 van harde skills waar werkgevers vooral naar op zoek zijn, volgens LinkedIn Business Solutions. De netwerksite keek voor de lijst naar vaardigheden die veel gevraagd zijn in verhouding tot hun aanbod. Daarvoor werd een analyse gemaakt van de vaardigheden die te vinden zijn op de profielen van 100 duizend gebruikers die voor de hoogste tarieven werden ingehuurd.

Wat zijn hard en soft skills?
Hard skills zijn specifieke, leerbare vaardigheden die kunnen worden gedefinieerd en gemeten, zoals typen, schrijven, rekenen, lezen en de mogelijkheid om softwareprogramma's te gebruiken. Hard skills kunnen worden aangeleerd, op school of in een cursus. Ze kunnen algemeen toepasbaar zijn, maar ook betrekking hebben op een sector of zelfs een specifiek bedrijf. Soft skills zijn minder tastbaar en moeilijker te kwantificeren, zoals prettige manieren, omgaan met anderen, luisteren en converseren. In tegenstelling tot harde vaardigheden, zijn ze moeilijker te meten en aan te leren. Ze zijn meer verankerd in de persoonlijkheid, waardoor niet iedereen optimaal kan functioneren in hetzelfde beroep, ook niet met dezelfde harde vaardigheden.
De meest gevraagde hard skills van 2019
1. Cloud computing
2. Kunstmatige intelligentie
3. Analytisch redeneren
4. People Management
5. UX ontwerp
6. Mobiele applicatie-ontwikkeling
7. Video productie
8. Verkoopleiderschap
9. Vertaling
10. Audio productie
11. Verwerken van gesproken taal naar data
12. Scientific Computing
13. Game ontwikkeling
14. Sociale media marketing
15. Maken van computeranimaties
16. Business analytics
17. Journalistiek
18. Digitale marketing
19. Industrieel ontwerp
20. Concurrentie strategie
21. Klantenservicesystemen
22. Software testen
23. Data Science
24. Computer graphics
25. Bedrijfscommunicatie

HR en People management blijven nodig
Het is duidelijk dat dat technische vaardigheden de ranglijst domineren. Maar andere vaardigheden in de lijst, zoals Journalistiek, Social Media Marketing en Bedrijfscommunicatie, geven aan dat bedrijven ook op zoek zijn naar nieuwe manieren om op te vallen. Bijvoorbeeld door hun unieke verhaal te vertellen in een concurrerende markt. Ondertussen wordt van managers meer gevraagd dan het aansturen van bedrijfsprocessen. Veel bedrijven zoeken naar people managers, die de unieke talenten in de organisatie tot bloei kunnen brengen. De people manager ondersteunt medewerkers in het team op een menselijke manier, met oog voor hun individuele behoeften, doelen en gedragingen. Daarbij kan de people manager het aanbod van HR goed gebruiken, mits dat aansluit bij de doelstellingen van het bedrijf en de wensen van managers en medewerkers.

Creativiteit staat bovenaan bij soft skills

Bovenaan de lijst met gewenste soft skills staat creativiteit. En dat is niet verrassend, want organisaties hebben mensen nodig die kunnen innoveren en nieuwe idee├źn en oplossingen bedenken. Teamwerk blijft daarbij belangrijk, waardoor ook het vermogen om goed samen te werken een plek heeft in de lijst. Organisaties werken onder druk en veranderen razendsnel. Dat vraagt veel van de medewerkers en kan de gevraagde soft skills Aanpassingsvermogen en Time management verklaren.
De meest gevraagde soft skills van 2019
1. Creativiteit
2. Overtuigingskracht
3. Samenwerking
4. Aanpassingsvermogen
5. Time management
Bron: Personeelsnet.nl

Laatste tweet: