Home
Nieuws

Dit is waarom je baan volgend jaar minder veilig is

8/12/2019

Het ontslagrecht wordt versoepeld. Werkgevers kunnen makkelijker hun werknemers ontslaan, en de transitievergoeding wordt lager. Het doel is flexwerkers beschermen. Bij ontslag op staande voet staan ze nog steeds niet erg sterk.

Het ontslagrecht in Nederland is streng, en geeft werknemers veel ruimte en bescherming, oordeelde OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Dat verandert, nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) per 1 januari ingaat.Er wordt 'cumulatiegrond' ingevoerd in het ontslagrecht. Dat is een langgekoesterde wens van werkgevers, staat in de Wab. Door het ontslaan íets makkelijker te maken voor werkgevers, zullen zij eerder geneigd zijn vaste contracten uit te delen aan werknemers, is het idee.De situatie is nu als volgt, legt Marius Winter van Juristen Arbeidsrecht Nederland uit: "Ontslaan kan op vier manieren: via het UWV, en dat gebeurt meestal als het bedrijf er slecht voor staat, via de kantonrechter, via een vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet." Die cumulatiegrond die nu wordt ingevoerd, legt Winter uit, gaat over ontslag via de kantonrechter.
"De werkgever moet uitleggen en kunnen aantonen wat de reden voor het ontslag is. De meest voorkomende reden is een arbeidsconflict of disfunctioneren, en soms is dat een combinatie. Werknemers worden vaak beschermd door de kantonrechter, die die redenen strak toetst. In de helft van de gevallen gaat zo'n ontslag niet door." Met de komst van de 'cumulatiegrond' mogen meerdere redenen gecombineerd worden. Volledige onderbouwing van één enkele ontslaggrond is onder de Wab dus niet meer nodig.

Ontslagen? Dit zijn géén geldige redenen:

Bij ziekte mag een werknemer de eerste twee jaar niet worden ontslagen, als de werkgever niet genoeg heeft geholpen met de re-integratie.
Als je zwanger bent of met zwangerschapsverlof, de weken ná het bevallingsverlof, of in de zes weken na een arbeidsongeschiktheid die het gevolg is van zwangerschap of bevalling.
Als je lid bent van de ondernemingsraad.
Als je dienstplicht moet vervullen in het land van herkomst.
Op basis van godsdienst, ras, geslacht, leeftijd, of handicap.
Omdat je ouderschapsverlof wil opnemen.
Omdat je lid bent van een vakbond of een politieke organisatie.
Omdat het bedrijf wordt overgenomen.
Omdat je niet op zondag wil werken.
Bron: Managersonline.nlLaatste tweet: