Home
Nieuws

Vacaturezoekers steeds korter bij huis

7-6-2012
Sinds bekend is geworden dat de belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer op losse schroeven staat, neemt het animo voor banen op enige afstand dramatisch af. Dat constateert Jan-Peter Cruiming van Jobbird.com op basis van analyse van de reacties op de bijna 40.000 vacatures in haar bestand. Werknemers zijn door de nieuwe maatregel bang er straks honderden euro's op achteruit te gaan en kiezen liever voor een functie dicht bij huis.

Als deze overheidsmaatregel doorgang vindt, heeft dit dramatische gevolgen voor de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, waarschuwt Cruiming: "Voor de mobiliteit en het milieu is het natuurlijk prima als mensen dicht bij huis werken. Maar de situatie dreigt te ontstaan dat mensen, zelfs als ze werkloos zijn, afzien van de kans op een nieuwe baan doordat de financiële nadelen onbekend zijn of als 'te groot' worden ervaren."

Arbeidsmarkt 'op slot'
In de bestaande arbeidsmarkt is de reisafstand ondergeschikt aan de baan. Gemiddeld wordt er door Nederlandse werknemers 22,6 kilometer naar de werkplek gereisd. In de hoogste inkomensklasse legt een derde zelfs meer dan 30 kilometer naar het werk af. Dat dreigt nu te veranderen en daarmee wordt de arbeidsmarkt als het ware 'op slot gezet' op het meest ongelegen moment dat je maar kunt bedenken. Cruiming: "De bedenkers van het lenteakkoord moeten zich dit ongewenste gevolg van hun plannen goed realiseren. In plaats van de arbeidsmarkt te stimuleren, wordt deze afgeremd. En dat is nog veel schadelijker voor de Nederlandse economie." Daar voegt hij aan toe dat doordat de huizenmarkt ook totaal op slot zit, het geen optie is om dichter bij het werk te gaan wonen.

OV-jaarkaart belastingvrij
Volgens Cruiming ligt de oplossing in het toegankelijk maken van het openbaar vervoer. "Sta toe dat werkgevers hun medewerkers, onbelast, een OV-jaarkaart mogen geven. Mensen kunnen dan nog steeds banen accepteren die verder weg liggen, zonder dat hen dit heel veel geld gaat kosten. Bovendien is dat nog goed voor het milieu ook."

Laatste tweet: