Arbeidsmarktvraag krimpt met een kwart

Sinds de intelligente lockdown is het aantal nieuwe vacatures in Nederland met een kwart afgenomen. Deze daling is bij werkgevers twee keer zo groot als bij (uitzend)bureaus, respectievelijk -36 procent en -achttien procent in vergelijking met het gemiddelde aantal vacatures dat zij hadden in de eerste tien weken van 2020. In de laatste twee weken is de daling gestopt en is er zelf sprake van een licht herstel.

Het verlies van nieuwe vacatures is het grootste onder de middelbaar opgeleiden (-28 procent) in vergelijking met bijvoorbeeld wo’ers (-zestien procent). Ook op provincie niveau zien we grote verschillen. Zo is de klap het grootste in Zeeland, Drenthe en Groningen. De klap in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht is kleiner, desalniettemin nog steeds groot. (V)mbo’ers zijn ook banger om hun baan in de komende twaalf maanden te verliezen (vijftien procent), om twaalf  procent van de hoger opgeleiden. Dit is beduidend hoger dan voor de crisis, respectievelijk acht procent en zeven procent. Dit blijkt uit actuele arbeidsmarktdata (tot en met 3 mei 2020) van Intelligence Group en Jobdigger over vacatures en arbeidsmarktgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.

Stevige krimp sinds crisis, maar licht herstel in laatste twee weken
De gemiddelde krimp op de arbeidsmarkt sinds de start van de crisis 8 weken geleden, ligt op -25,3 procent minder nieuwe vacatures. Het verlies aan nieuwe vacatures is het grootste bij de MBO doelgroep (-28 procent), gevolgd door HBO (-21 procent). Het verlies in arbeidsmarktvraag bij academici ligt op -zestien procent. Kijkend naar opleidingsniveau zijn er meerdere interessante verschillen. Zo zien we tussen dat (v)mbo’ers ten opzichte van hoger opgeleiden zowel beduidend meer als minder uren maken dan door de crisis. 21 procent geeft aan minder betaalde uren te maken, terwijl twaalf procent juist aangeeft meer betaalde uren te maken. Bij hoogopgeleiden is dit respectievelijk zeventien en vijf procent.

Regionale verschillen
Zeeland heeft het grootste daling in nieuwe vacatures (-31 procent),  gevolgd door Drenthe en Groningen. In Zuid-Holland en Noord-Brabant is het verlies ook groot, maar het minst in vergelijking met de andere provincies. "Een klein beetje goed nieuws als het gaat om de arbeidsmarkt. Ten opzichte van één en twee weken geleden neemt het aantal gepubliceerde vacatures licht toe. Het is nog veel te vroeg om hier conclusies aan te verbinden, maar het duidt nog steeds op dynamiek op de markt, ondanks de sterk toegenomen onzekerheid. De grote krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, samen met de flexschil zouden de te verwachten explosie van werklozen enigszins kunnen verzachten," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Bron: Managersonline.nl

Top