Hoe moet ik solliciteren?

Hoe solliciteer je naar jouw droombaan? Na het lezen van dit artikel kun je met succes gaan solliciteren bij jouw droombaan! Alle tips en tricks over solliciteren komen hieronder aan bod, zodat je snel aan de slag kan bij die geweldige job!

De voorbereiding

Ten eerste ga je natuurlijk op zoek naar een vacature. Je vind vacatures natuurlijk bij een online vacaturebank. Als je de vacature hebt gevonden die bij je past, zorg je dat je voorkennis hebt opgedaan over het bedrijf waar je wilt solliciteren. Het is namelijk belangrijk om te weten bij wat voor soort bedrijf je gaat solliciteren en wat de werkzaamheden binnen het bedrijf zijn. Kijk natuurlijk ook goed of het bedrijf zelf, en met name de cultuur, bij je past.

Sollicitatiebrief en CV opstellen

Heb je een vacature gevonden die bij je past en heb je je ook al verdiept in het bedrijf? Helemaal top! Dan kun je nu beginnen met het opstellen van een sollicitatiebrief/email waarbij je ook een professioneel CV maakt. Over het algemeen zul je vaak een e-mail sturen waarbij je Wil je weten hoe je een CV moet opstellen? Klik dan hier.

Het sollicitatiegesprek

Nadat je je sollicitatiebrief/email hebt verstuurd, krijg je te horen of je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zorg, voordat je naar het bedrijf toe gaat, dat je al een aantal vragen op papier hebt staan die je wilt stellen. Zo voorkom je dat je achteraf iets bent vergeten te vragen. Wil je weten welke vragen je het beste kunt voorbereiden? Bezoek dan onze pagina over “Welke vragen moet ik zelf stellen bij een sollicitatiegesprek?” Denk er ook aan dat mensen snel een indruk van je hebben. De eerste indruk is vaak heel belangrijk! Kleed je dus netjes, maar wees wel jezelf. 

Aangenomen? (of niet)

Na het sollicitatiegesprek kan het voorkomen dat je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. Je zorgt er natuurlijk weer voor dat je goed voorbereid dit gesprek in gaat! Maar het kan ook zo zijn dat je gebeld wordt met de mededeling dat je wel of niet bent aangenomen. Ben je niet aangenomen? Ben dan vooral niet bang om te vragen waarom je niet bent aangenomen. Misschien is het wel iets waar je in de toekomst aan kunt werken! Ben je wel aangenomen? Gefeliciteerd! Vraag dan wat de vervolgstappen zijn om je nieuwe baan een goede start te geven!

Top